Rezultatele Învățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova realizate cu sprijinul UE

_75B8180Reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Centrelor de Excelență, societății civile, mediului privat, donatori, elevi, profesori și părinți s-au întrunit în data 13 decembrie în cadrul Conferinței ”Modernizarea Învățământului Profesional și Tehnic din Republica Moldova cu sprijinul UE: starea actuală și perspective”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în comun cu Proiectul Uniunii Europene ”Asistență Tehnică pentru domeniul Învățământului Profesional Tehnic în Republica Moldova”.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta realizările și stadiul de implementare a reformei Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT) din Moldova, de a discuta despre provocările care persistă în continuarea procesului de reformare, precum și de a stabili următoarele etape pentru punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pentru perioada 2018-2020.

(mai mult…)

Certificarea cunoştinţelor şi competenţelor dobândite în afara instituțiilor de învățământ formal – o necesitate pentru sistemul Învățământului Profesional Tehnic din Moldova

thumbnail_Photo worshop #1În perioada 16- 17 noiembrie, curent a avut loc o masă rotundă privind cadrul normativ în materie de recunoaștere a competențelor dobândite în contexte de educație nonformală și informală. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Comitetelor Sectoriale, colegiilor și Centrelor de Excelență.

Reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au accentuat necesitatea recunoaşterii rezultatelor învăţării nonformale și informale, fiind condiționată de realitățile socio-economice naționale, dar și de tendințele înregistrate pe piața internațională. La fel, ei au prezentat cadrul normativ național, făcând referință la sistemul Învățământului Profesional Tehnic și importanța Centrelor de Certificare.

(mai mult…)

Directorii și profesorii școlilor profesionale din Moldova au fost instruiți cum să ofere servicii de ghidare în carieră eficiente elevilor în Învățământul Profesional Tehnic

IMG_3840Circa 40 de directori și profesori ai școlilor profesionale din țară au participat în perioada 8-9 noiembrie curent, la un atelier de lucru privind Perspectiva Uniunii Europene cu referire la Ghidarea în Carieră în Învățământul Profesional Tehnic. Evenimentul a fost organizat de Proiectul UE „Asistență tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în Republica Moldova”, cu scopul de a forma o comunitate profesională pentru asigurarea ghidării în carieră în domeniul Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT).

Expertul european, Palle Westergaard, le-a vorbit participanților despre structurile și organizațiile necesare pentru asigurarea unei ghidări în carieră eficiente, care să sprijine elevii în alegerea reușită a profesiei  lor. În prezentarea sa, expertul s-a referit la ghidare în carieră ca un proces continuu, enumerând, totodată, principalii consilieri de ghidare în carieră la nivel internațional și anume: Centrele de ghidare în carieră pentru tineri, Centrele municipale de ghidare în carieră și Centrele de ghidare a adulților.

(mai mult…)

Instituțiile din domeniul învățământ și formare profesională din Moldova vor beneficia, în continuare, de asistență tehnică oferită de UE

coverPe parcursul implementării Proiectului Uniunii Europene de Asistență Tehnică pentru domeniul învățământ și formare profesională în Republica Moldova (2014-2017) s-au depus multe eforturi pentru a consolida capacitățile Centrelor de Excelență și ale altor instituții ÎPT. Una dintre principalele organizații care a beneficiat de suport pentru dezvoltarea instituțională este Centrul Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional (CRDÎP).

În acest scop, în perioada 6-16 noiembrie curent, Centrul va fi gazda unei vizite a experților europeni, în cadrul căreia se vor analiza problemele cu care se confruntă actualmente această instituție și se va identifica tipul de suport de care CRDÎP are nevoie la moment și pe viitor.

(mai mult…)